《官謊真相》

Hou Wood 09-12-2019

擷取333

任何一個正常嘅人都會諗到,郑若骅絕對唔係自願由英國飛去北京,只會相信佢嘅講法:「大使馆安排我返咗去北京 ── 我哋国家嘅首都」。佢講呢句說話嘅時候,聲音好似發冷時牙及牙咁發戰。而佢又點解要咁講?因為佢相信香港人會知道,佢係畀中国佬夾佢上機飛去北京,因而想搏香港人同情,冇再懲處佢?

喺倫敦跌傷咗手,點解咁死蠢,事先張揚話要3個月至1年至復原呢?呢句話好明顯就係講畀人聽,佢「準備跳船」。睇下芩子傑,畀幾個黑勢力份子襲擊打穿頭,流咗成地血,都係半個月就復元,仲選埋區議員添,除非懵婆當所有人都好似佢咁傻而又咁蠢啦。就算係呀,中国佬點會傻又點會蠢呀,尤其對付叛徒,佢哋幾時都眉精眼企,更何況佢哋国難當前,草木皆兵,視全世界都係佢哋嘅敵人呢!

《官謊真相》的女主角Keira Knightley喺國家安全情報機構做翻譯員。當佢發現官方為咗要喺聯合國得夠票攻打伊拉克,於是捏造事實話伊拉克有化學武器。佢偷偷地將文件複製,交畀一個反戰組織嘅好朋友Indira Varma。當兩人見面,好友Indira要佢擰電話出嚟睇,以防佢錄音。因為一旦接觸到呢份文件就係犯咗「叛國罪」,同23條一樣咁大鑊。所以萬事都要小心穩陣好,點會好似郑若骅咁,當眾宣揚,慌死人唔知佢要跳船咁戇九呢!

《官謊真相》另一位女演員Jodie McNee,佢飾演一位好似郑若骅咁嘅律師,被法援處安排同Keira打官司,因為Keira被控「叛國罪」。當Keira被警方盤問嘅時候,呢個律師全程唔出聲低頭。頂佢吖,咁Keira嘛死硬?

好彩,呢位律師妹夠雷氣,出咗警署,佢即刻拉住Keira講「喂,大姐,攪錯咗嘞,我向來都係同食白粉嘅道友、夜晚游盪嘅人打官司,從來冇接觸過呢類案。嗱,呢個係我老頂嘅電話,佢打呢類案好掂,你去搵佢啦!」

如果換咗係郑若骅,佢會點做呢?肯定佢會接呢個job,最緊要有錢cap,cap咗先算。23條喎,喺香港點打都打輸㗎啦,何況輸咗唔使送中,唔會好似佢喺英國咁,畀中国佬夾去佢返去国家嘅首都,而且打輸咗,分分鐘都會好似「何已完」,獲得中国嘅大学頒發荣誉法学博士添。

由郑若骅嘅「大使馆安排我返咗去北京 ── 我哋国家嘅首都」,就知道身為特首嘅林郑,當佢未對鬼佬講佢「辞职都唔得」嘅時候,佢已經身不由己。佢自己都承認冇晒私人生活。梗係喇,出入都有人搒住,瞓覺時候,床腳同兩邊都有女特睇住、去沖涼同大小二便都有「隨從」跟住,企喺佢面前同側邊睇佢沖、睇佢痾痾。睇返當初佢嘅相片,就發覺佢個面腫難分,當時一定係唔慣。但,最後被迫接受,漸漸慣咗,冇話沖涼或大小二便畀人睇住,就算造嗰味野畀人兜口兜面 睇住晒,佢都照造,而且仲造得好淋添!

她從北京回,抑或從新疆教育營回?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s